Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Jouw vraag voor 2014: wat laat ik binnen?

door Boele Ytsma op 25 december 2013 om 23:32 over , , , , , en
25 dec

Wie planteneter wordt, stelt zichzelf dagelijks de vraag: ‘wat laat ik binnen in mijn lijf?’ Je besluit vooral groente, fruit, peulvruchten en granen te eten, je wilt vlees, vis, eieren en zuivel niet langer eten en je kiest voor zo onbewerkt mogelijk voedsel. Die overgang vraagt dagelijks om bewuste keuzes. Gevolg is dat je je bewust wordt van het feit dat jij zélf de baas bent over wat er binnenkomt in jouw lijf. Jij bepaalt - dat is een krachtig besef!

Slachtoffer

Laat ik die laatste zin nog eens herhalen: jij bent de baas over wat er binnenkomt in je lijf! Hoe waar het ook is, voor veel mensen is dat allerminst vanzelfsprekend. Ze hebben het gevoel dat ze slachtoffer zijn van de voedingsindustrie, de reclame, de grote economische mechanismen. Weten wij wat er allemaal gebeurt met ons voedsel? Michael Moss toont in zijn boek Zout, suiker, vet een ontluisterend beeld van een voedingsindustrie die ons inderdaad probeert te manipuleren met de chemische samenstelling van voedsel.

Of mensen voelen zich slachtoffer van hun eigen impulsen en verslavingen. Ze kúnnen niet afblijven van het voedsel waarvan ze wel weten dat het niet goed voor hen is. Emotie-eten of zelfs dwangmatig eten komt meer voor dan je denkt. Eten is immers meer dan alleen het voeden van ons lichaam. Het heeft ook psychologische en sociale functies. Eten troost, eten beloont, eten maakt gelukkig, eten verbindt, eten verdooft…

Bewust worden

Wie niet langer slachtoffer wil zijn, zal zich bewust moeten worden van zichzelf. Immers, niemand dwingt je om dingen te eten die je niet wilt eten; jij stopt het zelf in je mond. Jij doet dat. Hoe confronterend ook, het is de enige plek waar verandering kan plaatsvinden: het besef dat jij zélf bepaalt wat je eet!

Dat wil niet zeggen dat je jezelf moet beschuldigen. Schuldgevoelens zullen je niet verder helpen. Bovendien is het natuurlijk niet je intentie om jezelf te schaden. Je doet het  immers vooral onbewust. Word je dus bewust van wat je doet, maar veroordeel je zelf niet. Wees mild.

Behoefte achter de behoefte

Waarom vul jij je boodschappenkarretje zoals je dat doet? Is het onwetendheid? Is het gewoonte? Is het omdat je het gevoel hebt dat je het verdient of dat nodig hebt? Kortom: voel eens goed wát het is dat je tot deze aankopen brengt. En waarom eet je wat je eet? Troost het je? Maakt het je blij? Brengt het fijne herinneringen? Voel wat je werkelijke behoefte is als je deze dingen eet – de behoefte achter je behoefte.

Wie echt bewust gaat eten, zal veranderingen gaan merken. Het kan niet anders. Geef het proces de tijd. Oude gewoonten zijn niet in een paar dagen voorbij. Maak je bewust van wat je eet, wat je voelt en hoe je lichaam daarop reageert. Je lichaam is je belangrijkste maatje en coach in dit proces. Het zal je vertellen waar het blij van wordt en waar het ziek van wordt. Je lichaam liegt immers nooit.

Poortwachter

Wie eenmaal dit pad van bewustwording heeft gevonden, zal het op meer terreinen van het leven gaan ontdekken. De vraag ‘wat laat ik binnen’ beperkt zich immers niet tot je mond. We hebben meer ‘poorten’ en bij elk van die poorten ben jij de poortwachter. Jij bepaalt wat er binnenkomt en wat niet.

Kijk met me mee naar de andere poorten.

1. Je huid

Denk eens aan je huid. Dat unieke orgaan dat ons beschermt tegen de buitenwereld, dat afvalstoffen kan uitstoten (denk aan zweten) en tegelijk stoffen kan opnemen (denk aan de heilzame werking van een termaalbad). Jij bepaalt wat je op die huid smeert en dus ook wat er via je huid binnen komt. Laat jij chemische stoffen binnen, waarvan je de naam niet eens kunt uitspreken, laat staan dat je weet wat de werking is? Of smeer je alleen op je huid wat je ook in je mond zou durven stoppen? Kortom: wat laat je binnen?

2. Je longen

Denk eens aan je longen. Dat unieke orgaan dat zuurstof kan opnemen en binnen enkele seconden kan afgeven aan je bloed en dat tegelijk afvalstoffen weer kan uitademen. Hoe schoon is de lucht die jij ademt? Zoek je de frisse buitenlucht zo vaak je kunt, of blijf je de hele dag rondhangen in de bedompte lucht van je school of je kantoor? En als je rookt is de vraag des te confronterender: wát laat jij binnen?

3. Je ogen

De vraag reikt natuurlijk verder dan alleen de fysieke dingen die je binnen laat. Ook je ogen zijn een poort. Waar kijk jij naar? Met welke beelden voed jij je? Kijk jij naar de dingen waar iedereen naar kijkt? Laat je dat bepalen door commerciële zenders en zendercoördinatoren? Of maak je daarin keuzes? Wat lees je, wat bekijk je? Is het werkelijk goed voor je? Voedt het je of kost het je energie? Ook hier ben jij de baas!

4. Je oren

Waar luister je naar? Is wat jij hoort en beluistert helend of kwetsend? Welke stemmen laat jij toe? Welke verhalen voeden jou? Je oren zijn een directe poort naar je ziel. Bedenkt eens hoe muziek je kan ontroeren of juist energie kan geven. En ook hier sta jij aan de poort – jij kunt zélf besluiten waarmee jij je wilt voeden.

5. Je hoofd

Via je ogen en je oren voed jij jezelf met informatie en kennis. Het is de voeding van je hoofd. Jouw kennis, jouw overtuigingen, jouw inzichten bepalen in hoge mate hoe jij je voelt, hoe je je gedraagt en voelt en dus hoe jouw leven er uitziet. Kies daarom bewust je bronnen en ‘leraren’. Jij besluit welke informatie jouw wereld gaat verrijken. Wees je daarvan bewust en kies zorgvuldig.

6. Je hart

Tenslotte: wie en wat laat jij binnen in je hart? Met welke mensen verbind jij je? Bij wie gaat je hart open? Van welke mensen krijg je energie en welke mensen kosten je energie? Maar ook: welke beelden van en verhalen over jezelf laat je toe? Zijn dat beelden die je sterker maken of verhalen die je kleiner en zwakker maken? Jij staat ook aan de poort van je hart en hoe groot je hart ook is, niet alles en iedereen is goed voor je. Liefdevol leven vraagt ook om een liefdevolle poortwachter die weet wat het is om te zorgen voor je eigen hart.

Ik geef toe, het gaat dan al lang niet meer over plantaardige voeding, over koolhydraten of vitaminen of antioxidanten. Maar het gaat wel nog steeds over jou – over jouw lichaam, jouw leven, jouw hart. Ik wens je voor 2014 toe dat je je steeds bewuster wordt van wat je toelaat in je leven. Je bent geen slachtoffer, je bent geen speelbal van anderen, je bent je eigen poortwachter. Kies wijs. Kies liefdevol. Kies.

Laat in de reacties eens weten welke keuzes jij maakt - wat laat jij binnen?

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!