Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Is er leven na... het planten eten?

door Boele Ytsma op 31 december 2014 om 15:47 over , , , , en
31 dec

In de afgelopen 2 jaar heeft De Planteneter een gevestigde positie gekregen in het veld van voeding en gezondheid. Wie op zoek gaat naar gezonder eten, kan om De Planteneter niet meer heen. We hebben daarin een heel eigen geluid laten horen, wat niet altijd op instemming kon rekenen. Ook in het afgelopen jaar verschenen er blogs en video’s die tot felle discussies hebben geleid. Maar iedereen weet waarvoor De Planteneter staat: een lifestyle van vitaliteit, gezondheid en overvloed én een lifestyle van mededogen, eerlijkheid en duurzaamheid!

De laatste dagen van het jaar staan voor mij in het teken van bezinning. Eergisteren (30 december) was ik jarig, gisteren was het oudjaar en vandaag – nieuwjaarsdag – betreden we een maagdelijk jaar. Ik kijk dezer dagen terug en vooruit en maak de balans op. Laat ik vier persoonlijke waarnemingen met je delen.

Geen voedingsdeskundige!

Eerste waarneming: door het succes van De Planteneter heb ik de rol en het aanzien gekregen van ‘voedingsdeskundige’. Hoewel ik inderdaad veel kennis en ervaring op dat gebied heb verzameld, is dat nooit mijn bedoeling geweest. Ik wil mensen inspireren om plantaardig te gaan eten en zo te investeren in een gezond en krachtig lichaam en een duurzame planeet zonder onnodig lijden. Ik wil ook graag mensen helpen die stap te zetten en heb daarom programma’s ontwikkeld die bijzonder succesvol zijn gebleken. En natuurlijk wil ik graag de vragen beantwoorden die mensen hebben over plantaardige voeding. Maar voedingsdeskundige… ik bén het niet en ambieer het ook niet te zijn.

Wat ben ik dan wel? Ik ben een inspirator, een pionier en een deskundige op het gebied van lifestyleverandering. Ik kan mensen in beweging krijgen en hen helpen om de koers te vinden die bij hen past. Ik kan mensen helpen om de regie over hun leven weer te hervinden – op het gebied van voeding, maar ook op andere terreinen van het leven.  In mijn eerdere werk als pastor heb ik geleerd om oog te hebben voor het persoonlijke verhaal van mensen. Geen leven is hetzelfde. Maar iedereen heeft de mogelijkheid om stappen te zetten naar een beter leven! Daar kan én wil ik een rol in spelen.

Paard van Troje

Tweede waarneming: mensen die plantaardig gaan eten, veranderen. Natuurlijk, zal je zeggen, hun lichaam verandert: ze vinden hun gezonde gewicht, ze verliezen klachten, ze hebben meer energie, ze voelen zich lichter en sterker. Maar daar blijft het vaak niet bij. Mensen die plantaardig gaan eten veranderen ook op andere gebieden. Ze worden bewuster, gevoeliger en sterker in hun keuzes. Ze komen thuis bij hun idealen en waarden en ontdekken dat hun lifestylekeuzes er toe doen – dat ze daarmee de wereld kunnen veranderen. Ze ontwaken in hun lichaam en gaan luisteren naar wat het lichaam hen vertelt. Al deze veranderingen leiden eigenlijk altijd tot het maken van andere keuzes op het gebied van tijdbesteding, relaties, werk, geld en persoonlijke ontwikkeling.

Wat lijkt te beginnen als een tamelijk onschuldige verandering van eetpatroon, blijkt heel vaak het begin te zijn van een transformatie van het hele bestaan. Planten eten is een ‘paard van Troje’, met dit verschil dat het niet een vijand naar binnen haalt, maar een radicale verandering van het leven. Ik heb dit proces zelf ervaren en inmiddels gezien en begeleid bij honderden klanten.

Als deskundige in lifestyleverandering vind ik dit proces fascinerend en ik heb daarom besloten hier actief ook begeleiding in te gaan bieden. Daarom zal ik mij in 2015 niet alleen meer richten op het veranderen van voedingspatronen, maar ook op de verandering die daarachter ligt: verandering van het leven in brede zin.

De groene smoothie voorbij

Derde constatering: gezondheid is meer dan voeding alleen. Na ruim vier jaar zelf plantaardig eten en na 2 jaar professioneel begeleiden van vele honderden mensen naar een plantaardig eetpatroon ben ik steeds meer gaan zien dat voeding weliswaar een zeer grote component in gezondheid is, maar niet de enige. Wie gezond eet, maar nooit beweegt, zal geen optimale gezondheid vinden. Wie dagelijks smoothies drinkt, maar in ongezonde relaties verkeert, zal zich toch vaak moe voelen. Wie al zijn groente biologisch koopt, maar dagelijks opgegeten wordt door stress, behoort tot de risicogroepen voor tal van ziekten.

Optimale gezondheid vind je als je totale lifestyle in balans komt: het voedsel eten waarvoor  je lichaam gemaakt is, dagelijks genoeg beweging, een gezonde ademhaling, voedende en inspirerende relaties, werk dat werkelijk bij je past, voldoende licht en lucht, een besef van bestemming en vrede met jezelf. Al die aspecten zijn belangrijk voor balans in je leven. Ik wil mensen helpen deze balans te vinden.

Verlangen naar bloei

Vierde constatering: mensen verlangen naar meer! We nemen niet langer genoegen met een leven dat ‘wel oké’ is. Steeds meer mensen beginnen te voelen dat er meer mogelijk is – veel meer. Niet óverleven, niet leven… maar bloeien – dat is waar we naar verlangen. De vitaalste en gelukkigste versie van jezelf worden.

Dat is ook mijn verlangen - ik wil volledig tot bloei komen. Het begon 4 jaar geleden met mijn veranderde eetpatroon. Daarna volgde mijn bewegingspatroon – ik werd duurloper. Het veranderde mij ingrijpend en andere stappen volgden. Ik ging anders naar mezelf kijken, ik ruimde ‘oud zeer’ op, ik ging lichter leven, ik ging mij anders verhouden tot mensen, tot spullen, tot geld. Ik maakte van mijn passie mijn werk. Inmiddels is mijn leven volledig veranderd en volg ik steeds meer mijn hart. En ik ontdek steeds weer: de weg naar persoonlijke bloei kent geen eindpunt…

Plannen voor 2015

Deze vier constateringen geven mij de koers voor het nieuwe jaar: naast alle informatie en inspiratie die ik zal blijven delen over de plantaardige lifestyle, zal ik mij vooral steeds meer toeleggen op deze weg naar persoonlijke bloei. Laat ik je drie concrete plannen vertellen:

1.  In 2015 zal ik een jaartraining ontwikkelen waarin ik anderen begeleid naar hún persoonlijke bloei. In de blog van volgende week zal ik je daarover meer vertellen. De naam van deze jaartraining is – hoe kan het anders? - BLOEI!

2. In 2015 zullen we VIP-dagen aanbieden waarin ik met hele kleine groepen (maximaal 8 mensen) op een prachtige locatie één hele dag intensief ga werken op het gebied van lifestyleverandering. De eerste zal op 29 maart worden gehouden. Heb je daar belangstelling voor, mail me dan alvast. Binnenkort vertel ik er meer over.

3. Vanaf 1 januari zal ik elke dag een video uploaden om je op die manier mee te nemen in mijn eigen weg naar persoonlijke bloei.

Heleen en ik wensen je een heel inspirerend 2015 en hopen dat het een jaar wordt waarin jij gaat bloeien. Laat mij in de comments weten wat jouw plannen of intenties zijn voor dit jaar. 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!