Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Het is tijd om thuis te komen

door Boele Ytsma op 11 februari 2015 om 14:57 over , , , , , , , , en
11 feb

Vanaf het moment dat we geboren worden staan we onder invloed van anderen. In de opvoeding leren we dingen af en dingen bij. Onze ouders vertellen wat we moeten doen en laten en wat we moeten eten. Op school wordt ons geleerd om ons aan te passen aan de moraal van de groep – we worden fatsoenlijke burgers. Televisie, reclame en internet verleiden ons om het leven te leiden dat anderen leiden. We leven de beelden die ons worden voorgehouden. En zo raken we steeds meer vervreemd van wie we werkelijk zijn.

Heimwee meldt zich

Maar waar ben jij dan nog? Ben je nu vooral geworden wat anderen van je verwachten? Doe je wat je geleerd is? Eet je wat anderen je vertelden dat goed voor je is? Denk je wat anderen denken? Voel je wat anderen voelen? Maar waar is dan die unieke persoon – jij – die ooit op deze aarde kwam? Ja, waar ben JIJ eigenlijk?

Kan het zijn dat je heimwee gaat voelen? Dat je steeds vaker je niet meer helemaal gelukkig voelt in je leven? Misschien is er helemaal niks mis met wat je hebt en doet en heb je helemaal geen grote problemen, maar voel je je toch gewoon niet ‘thuis’ in je eigen leven. Dan begint heimwee zich te melden. Of misschien is het juist een behoorlijke puinhoop in je leven en lijk je op steeds meer gebieden vast te lopen. Ook dan kan heimwee zich melden. Alles lijkt te zeggen: het móet anders!

Diep van binnen roept iemand jou: ‘Hé, kom je thuis?’ 

Ja, thuiskomen… thuiskomen bij wie je werkelijk bent. Dat is wat je waarschijnlijk verlangt. Thuiskomen in je lichaam, thuiskomen bij je idealen en overtuigingen, thuiskomen bij je man-zijn of vrouw-zijn, thuiskomen bij jóuw missie en jóuw roeping. Je herinneren wat je hier ook alweer kwam doen – én dat gaan doen!

Thuiskomen in mijn lichaam

Voor mij persoonlijk begon dit proces in het voorjaar van 2010. Ik was toen 41. Ik werd onrustig en was veel moe. Het werd me duidelijk dat er dingen moesten veranderen. Ik voelde me soms een speler in het leven van anderen – waar ging mijn leven over? Maar ik had geen idee wat ik moest doen om dat duidelijk te krijgen.

In de zomer van 2010 besloot ik tot een sabbatical. Ik verlangde naar rust en stilte en wilde de zachte stem van mijn ziel weer horen.

Het eerste wat ik aanpakte was mijn lichaam. Ik woog meer dan 110 kilo en had een te hoge bloeddruk. Ik ging sporten en anders eten. Na een ongelukkige flirt met het Dr. Frank dieet ontdekte ik hoe plantaardige voeding het verschil maakte. Binnen enkele weken verloor ik mijn overgewicht, zakte mijn bloeddruk en cholesterol. En elke dag had ik meer energie. Ik werd een ander mens. Of beter gezegd: ik werd weer de sterke jongeman die ik ooit was… ik werd geen ander mens, ik werd mezelf, ik werd wie ik werkelijk was… ik kwam thuis!

Korte tijd later ging ik dat ook begrijpen. Het feit dat we geleerd hebben om anders te eten en het feit dat we op school allemaal moesten leren dat we omnivoren zijn, maakte dat we vervreemd zijn geraakt van wat we werkelijk zijn: planteneters. Wie weer plantaardig gaat eten, merkt dat: je komt thuis, thuis in je lichaam. Als jij je lichaam het voedsel geeft waarvoor het gemaakt is, dan zal jouw lichaam doen waar het voor gemaakt is: energie geven, herstellen, vitaal zijn.

Verlost van de morele dissonantie

Maar daar bleef het niet bij. In de stilte van mijn sabbatical meldde zich meer: ik kwam thuis bij mijn diepste idealen en waarden van verbondenheid, mededogen, eerlijkheid en gelijkheid. Nu ik planteneter was geworden, leefde ik die idealen ook werkelijk. Mijn bord was nu vrij van dierenleed, vrij van uitbuiting, vrij van verwoesting van de oceanen en vernietiging van het regenwoud. Ik at niet meer dan mij toekomt en kon nu elke aardbewoner recht in de ogen aankijken. Ik lééfde mijn idealen.

Het is ongelofelijk wat dát met je doet: thuiskomen bij je idealen. Want wie zijn of haar idealen niet werkelijk leeft (‘ik wil niet dat dieren lijden, maar eet wel mijn hamburger’) leeft in een spagaat. Ethici noemen dat morele dissonantie: je vindt iets niet goed, maar je doet het toch. Die dissonantie maakt je ongelukkig. Het bepaalt onbewust je zelfbeeld. Diep van binnen weet je dat je niet te vertrouwen bent, want je zegt het één en doet het ander…

Als planteneter ga je leven vanuit je eigen waarden. En dat is… thuiskomen. Nu doe jij wat jij belangrijk vindt. Je verschuilt je niet langer achter wat je geleerd hebt, of achter de voedingsindustrie, of achter de regering – je neemt zelf verantwoordelijkheid voor wat jij belangrijk vindt! Jij komt thuis.

Thuis zijn om er voor anderen te zijn

Het bleek voor mij het begin te zijn van een prachtige reis die tot op de dag van vandaag duurt. Steeds weer stel ik de vraag: ‘waar ben ik, wie ben ik?’ Doe ik de dingen die ik werkelijk wil doen? Leef ik mijn eigen verlangen? Leef ik mijn passie en mijn missie?

Voor mij betekende dat: opstaan en vertellen wat belangrijk is voor mij – in boeken, in blogs, in video’s, in optredens, in gesprekken... Mijn passie is zelfexpressie,  mijn missie het delen van wat ik geleerd heb in het leven. En dat ben ik gaan doen en doe ik steeds meer. Ik wil radicaal mijn eigen missie leven – daar kwam ik immers voor! Net als jij…

En zo kom ik meer en meer thuis. Ik kom thuis bij mijn eigen inzichten en leef mijn eigen waarheid. Ik kom thuis in mijn man-zijn en in mijn seksualiteit. Ik kom thuis in mijn relaties en vriendschappen. Ik kom thuis in mijn creativiteit. Ik kom thuis in mijn ziel… en nee, dat is niet alleen maar leuk – want ik kom ook thuis bij mijn angsten en wonden. Ik wil alles onder ogen komen wat er is in mijn leven en daar verantwoordelijkheid voor nemen, hoezeer ik soms ook zou willen rennen en even ‘niet thuis’ zou willen geven. Maar het is mijn leven en alleen daar, in mijn leven, kan ik gelukkig zijn. Alleen daar kan ik er werkelijk voor anderen zijn. Alleen daar kan ik mijn missie vervullen. Ik móet wel thuis zijn!

Het is tijd om thuis te komen

Hoe lees jij dit? Raakt het je? Ik kom steeds meer mensen tegen die een diep verlangen voelen om ‘thuis’ te komen. Sommigen voelen dat in boosheid, anderen in verdriet of pijn. Boosheid op al die ‘anderen’ die je vervreemdden van jezelf. Verdriet over het verraad dat je zelf pleegde aan je diepste zelf. Maar in alle gevallen is het vooral een verlangen om te worden wie je werkelijk bent. Misschien is het tijd…

Misschien is het tijd om thuis te komen. Tijd om te eten wat jíj wilt eten, te doen wat jij moet doen, de kleding te dragen die jíj wilt dragen, de dingen te maken die jij wilt maken, het werk te doen dat jij verlangt, de mensen te ontmoeten die jou zien, het huis te zoeken waar jij thuis bent, de reis te maken die jóuw ziel wil maken…

Elke reis begint met de eerste stap. De eenvoudigste stap om die reis te beginnen is je eetpatroon aanpassen. Dat is concreet, haalbaar en ontzettend bevredigend. Je gaat heel snel de eerste resultaten merken door gewichtsverlies, vermindering van pijnklachten of terugkeer van energie. En korte tijd daarna zul je merken dat het ook het begin is van heel veel andere processen: je neemt je waarden serieus, je leert opnieuw luisteren naar je lichaam, je voelt weer verantwoordelijkheid voor je leven.

Wel zelf, maar niet alleen!

Deze reis moet je zélf maken. Maar dat wil niet zeggen dat je die alleen moet gaan. Het is goed om reisgenoten en zielsverwanten te vinden.

Voor die eerste stap kon je al twee jaar bij De Planteneter terecht. We hebben twee zeer succesvolle programma’s die je helpen bij de verandering van je eetpatroon. Vele honderden mensen hebben dat ervaren. Maar de laatste tijd mag ik ook steeds vaker een rol spelen in de volgende stappen op deze weg naar huis: in de individuele coaching gaat het zelden over voeding alleen.  

Dit voorjaar zal ik je het jaarprogramma Bloei! presenteren. Daarin gaat het om deze reis: de reis naar ‘jou’, de reis naar huis. Laat me in de reacties hieronder eens weten waar je geraakt wordt: waar meldt zich bij jou de heimwee naar huis?

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!