Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

VITALITEIT en de 21 DINGEN waar jij je mee voedt

door Boele Ytsma op 5 augustus 2015 om 09:44 over , , , , , , en
5 aug

Gezond zijn is geweldig. Maar VITAAL zijn is nog veel fijner. Gezond zijn betekent dat alles werkt, dat je lichaam doet wat het moet doen. Dat is heerlijk! Maar vitaal zijn betekent dat je levendig bent, energiek en dynamisch – zelfs als je lichaam misschien even niet meedoet. Vitale mensen hebben de energie om dingen te ondernemen, maar ook de innerlijke vrijheid en de persoonlijke wil om dat daadwerkelijk te doen. Vitale mensen zijn vrije, autonome, aanstekelijke mensen.

Vandaag geef ik je de 21 dingen waar jij je mee kunt voeden om vitaal te worden.

1. SUPERIEURE BRANDSTOF

Ons voedsel is onze brandstof. En zoals je in een sportauto de allerbeste brandstof wilt doen voor optimale prestaties, zo zul je ook de beste brandstof in je lijf willen om energiek en vitaal te zijn. De brandstof waar ons lichaam het allerbest op loopt zijn de koolhydraten uit groente, fruit, granen en peulvruchten. Elke cel in ons lichaam vraagt om ‘suikers’ en de beste bron daarvoor is plantaardig voedsel.

2. BOUWSTOF VAN OPTIMALE KWALITEIT

We hebben echter niet alleen brandstof nodig, maar ook bouwstoffen voor de stofwisselingsprocessen in ons lichaam, voor het herstel van cellen en voor het onderhoud van organen. We hebben het dan over vitaminen, mineralen, antioxidanten, aminozuren, vetzuren en vezels. En ook daar zijn groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden de beste bron voor deze superieure bouwstoffen.

3. SCHOON EN VITAAL WATER

Ons lichaam bestaat voor 55 tot 60% uit water. En voor een optimaal functioneren van het lichaam heeft het dagelijks 2 tot 3 liter water nodig. Niet alleen de hoeveelheid water is van belang, maar ook de kwaliteit ervan. Kiezen voor een goed waterfilter op je keukenkraan kan daarom bijdragen aan jouw vitaliteit. Maar ook het eten van veel waterrijk voedsel, zoals rauwe groenten en vers fruit, draagt bij aan een goede waterhuishouding en daarmee aan een goede energiehuishouding.

4. SCHONE EN GEZONDE LUCHT

We kunnen weken zonder voedsel, we kunnen enkele dagen zonder water, maar we kunnen slecht enkele minuten zonder zuurstof. Daarom is schone en zuurstofrijke lucht van levensbelang. Wie zich bewust is van de ‘voedende’ waarde van schone lucht, zal daar keuzes in maken voor de plaats van wonen, werken en recreëren. En het leren van een goede ademhaling kan lusteloze mensen veranderen in energieke mensen.

5. HELEND EN VOEDEND ZONLICHT

Nog een essentiële ‘voedingstof’: zonlicht. Zonlicht produceert in onze huid vitamine D, onmisbaar voor sterke botten en voor de energiehuishouding. Zonlicht reguleert bovendien onze stemming – hoe meer zon, des te gelukkiger zijn we. We zijn helaas bang gemaakt voor de zon – het zou huidkanker veroorzaken. Ik denk dat we veel banger zouden moeten zijn voor een tekort aan zonlicht op onze huid en zeker meer angst zouden moeten hebben voor alle zogenaamd ‘beschermende’, chemische middelen die we krijgen aangesmeerd.

6. DE AANRAKING VAN DE AARDE

Wij zijn aardmensen – we ‘kleven’ aan de aarde. Maar daar hebben we de afgelopen tientallen jaren iets tussen gezet: schoenen met plastic zolen, auto’s met rubberen banden en kunststof vloeren in onze huizen en kantoren. Goed beschouwd raken we de aarde nog maar nauwelijks. Maar recent onderzoek heeft laten zien hoe belangrijk de stroom van vrije elektronen is die we krijgen als we de aarde fysiek raken. Het maakt ons lichaam weerbaarder tegen ontstekingen en verstoringen. Geaard zijn wij op ons best.

7. DAGELIJKSE BEWEGING

Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Spiercellen bevatten energiefabrieken. Hoe meer je beweegt, des te meer van dergelijke energiefabrieken er ontstaan. Anders gezegd: hoe meer je beweegt, des te meer energie je hebt! Bewegen maakt niet moe, bewegen maakt energiek. Hart, bloedvaten en longen en eigenlijk alle vitale organen blijven bovendien gezonder, jonger en vitaler bij dagelijkse beweging. Zitten wordt nu gezien als één van de belangrijkste doodsoorzaken in het Westen.

8. GOEDE SLAAP

Slapen is een belangrijke sleutel tot vitaliteit. Slaapdeprivatie (mensen wakker houden) is officieel een martelmethode – dat zegt genoeg. Daarom is het zorgen voor een goed bed, een donkere, stille en frisse slaapkamer én een gezond dag- en nachtritme, een directe investering in je vitaliteit. Joop Zoetemelk zei ooit: ‘De Tour wordt gewonnen in bed’ – waarschijnlijk geldt dat voor heel het leven!

9. VEILIGHEID IN MEERVOUD

Wie zich onveilig voelt is gespannen en zal voortdurend stresshormonen aanmaken. Veiligheid laat het lichaam en de geest ontspannen. Veiligheid heeft veel gezichten: van fysieke en emotionele veiligheid tot financiële en relationele veiligheid. Niet voor niks vormt veiligheid samen met de lichamelijke behoeften de basis van de ‘behoeftepiramide’ van Maslov. Zonder de ervaring van een veilige omgeving geen optimale vitaliteit.

10. MEDICATIE EN MEDISCHE ZORG

Vitale mensen maken bewuste keuzes in het ‘consumeren’ van medicijnen en medische hulp. Ze zullen niet meteen naar pijnstillers, ontstekingsremmers, antibiotica of medische behandelingen grijpen, omdat ze eerst willen luisteren naar het signaal van hun lichaam én hun lichaam de kans willen geven om zélf te genezen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is ongekend groot, zeker als aan de randvoorwaarden zoals in punt 1 tot 8 genoemd, is voldaan. Ze zullen weten wanneer ze wél medische hulp moeten aanvaarden.

11. EEN GEZONDE OMGEVING

De omgeving waarin je werkt, leeft en recreëert heeft hele grote invloed op hoe jij je voelt. Is die omgeving veilig, voedend en uitdagend of juist geestdodend en onrustig? Vitale mensen creëren hun omgeving zélf en wachten niet af tot anderen dat voor hen doen.

12. WERK MET VOLDOENING

Een groot deel van onze wakkere tijd brengen we werkend door. Of dat werk een beroep doet op jouw potentieel, bepaalt in grote mate jouw gevoel van voldoening en tevredenheid. Uitgebluste en opgebrande werknemers zullen vaak enorm opbloeien als ze een nieuwe uitdaging krijgen.

13. HET SPULLEN-DIEET

Hoe ‘vol’ is jouw leven? Je kunt die vraag voor een deel beantwoorden met de vraag: hoe vol staat jouw huis? De hoeveelheid spullen (kostbaar of waardeloos) in je huis is een spiegel van de opgeruimdheid van je geest. Is je huis een rommel, dan zal het ook van binnen niet op orde zijn. Hier zou ik een vrij streng dieet aanraden voor optimale vitaliteit: hoe minder spullen, des te meer innerlijke ruimte en vrijheid. Minimalisme for the win!

14. AANRAKING VAN DE HUID

Als mensen elkaar aanraken – huid op huid – maken ze het hormoon oxytocine aan, een hormoon dat het immuunsysteem stimuleert en geluksgevoelens oproept. Mensen worden dus gezonder én gelukkiger van fysieke aanraking. Knuffelen, massage en vrijen zijn daarom wegen naar optimale vitaliteit. Dat is goed nieuws!

15. LIEFDE 

Ons hart is letterlijk het hart van ons leven. En het hart voedt zich met liefde. Je kunt nóg zo gezond eten en nóg zoveel sporten, maar als er geen liefde in je leven is, zal vitaliteit uitblijven. Liefde geven en liefde ontvangen is voor het hart wat in- en uitademen voor de longen is: van levensbelang. En een leven van liefde gaat niet alleen over relaties en vriendschappen, maar ook over de keuzes die je maakt voor de planeet.

16. VOEDENDE RELATIES

We omgeven ons niet alleen met geliefden en vrienden – er zijn meer mensen in ons leven. Daarbij is het van belang dat deze mensen voedend, stimulerend en inspirerend voor je zijn. Een omgeving met ‘negatieve mensen’, mensen die zeuren en klagen en slachtoffer zijn, kost je veel energie. En wat laat je toe dat anderen over jou zeggen? Je kunt ook daar je keuzes in maken – je hoeft niet met iedereen om te gaan. Vitale mensen weten dat en handelen daar naar.

17. VOEDING VOOR JE OGEN

Als er veel moois te zien is, moedigen we elkaar aan ‘de ogen de kost te geven’. Dat is ook precies wat schoonheid doet: het voedt de ogen. Beeldende kunst, dans, architectuur en natuur zijn voedend. Veel van wat er op televisie en internet wordt aangeboden is dat beslist niet. Bovendien zijn je ogen een poort van de ziel, dus wat je ziet, voedt ook je ziel. Wees je dat bewust en kies wat je wilt zien en wat niet – laat die keuze niet aan anderen!

18. VOEDING VOOR JE OREN

Hetzelfde geldt voor je oren. Geluid kan zowel helend als ziekmakend zijn. Geluid dat resoneert en harmonieert versterkt gezondheid, maar dissonantie leidt tot pijn en verdriet. Zie daarom ook de keuze van de geluiden in en om je huis als een keuze van voeding. Zoals je je niet wilt voeden met junkfood, zo wil je je ook niet voeden met herrie. Muziek en stilte voeden je ziel, de herrie van verbrandingsmotoren of het gezoem van elektronische apparaten ondermijnen je vitaliteit.

19. SCHEPPENDE WOORDEN

‘The words you speak, become the house you live in’. We kunnen toveren met woorden: we scheppen er onze wereld mee. We kunnen er anderen én onszelf mee maken en breken. Kies daarom met aandacht de woorden die je spreekt en de woorden die je tot je neemt. Zorgvuldig en rijk taalgebruik is een geheim van vitale mensen. Taal is nooit vrijblijvend.

20. STIMULERENDE OVERTUIGINGEN

Wat jij over jezelf vertelt en wat jij over jezelf gelooft, is als het besturingsprogramma van een computer. Werkt het besturingsprogramma niet goed, dan haperen alle andere programma’s ook. Heb jij overtuigingen die je stimuleren, uitdagen en steunen of juist gedachten die je ondermijnen? Vaak zijn deze overtuigingen ontstaan in onze kindertijd en omdat ze ons zo ‘eigen’ zijn, zien we ze vaak niet. Maar je kunt ze bewust maken en ze veranderen. Kies uitsluitend stimulerende overtuigingen voor jezelf – er is geen enkele reden om jezelf te ondermijnen!

21. VOEDING VOOR DE GEEST

Niet iedereen is religieus, maar ik ben er wel van overtuigd dat elk mens een geestelijk wezen is. We zijn meer dan denkende dieren en gelukkig ontdekken steeds meer mensen wat dat ‘meer’ is. Wie ervoor kiest om ook deze spirituele dimensie van zijn of haar bestaan te voeden, zal ontdekken dat niet alleen de aarde ons voeding en energie geeft, maar ook de hemel of het universum. De voeding kan bestaan uit poëzie, gebed, meditatie, pelgrimage of bijvoorbeeld een spirituele vriendschap.

Vitaliteit vraagt commitment

Zie je dat vitaliteit gaat over veel meer dan goede voeding en wat beweging? Misschien ben jij niet in staat om aan alle 21 aspecten van vitaliteit te werken, maar je zult veel meer kunnen doen dan je tot nu toe deed. De belangrijkste vraag is daarom niet: ‘hoe word ik vitaal?’, maar: ‘wil ik werkelijk vitaal worden?’ Wat is vitaliteit jou waard?

In het jaarprogramma BLOEI! komen al deze 21 aspecten van vitaliteit aan de orde. Je gaat ontdekken hoe jij op alle zeven levensterreinen kunt gaan bloeien. Een uitgelezen kans om werkelijk de vitaliteit te vinden waar je naar verlangt. En eerlijk is eerlijk: het is geen eenvoudig ‘plug&play’ programma. Je zult moeten werken en  het vraagt commitment en volharding. Maar je zult er geen spijt van hebben.

Gedurende de hele maand augustus doe ik je een geweldig aanbod: je betaalt niet de normale prijs van € 648,- voor een heel jaar, maar slechts € 32,50 per maand (gedurende 12 maanden) of € 350,- in één betaling. Het zou wel eens één van de beste beslissingen van je leven kunnen zijn.

BESTEL HIER!

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!